Koster Maurits Tompot vertelt Evangelie bij rondleiding Goudse Glazen

Door in Journalistiek op 11 augustus 2015
Maurits Tompot. Afbeelding uit zijn boek Kosterlijke Ontdekkingen (2015).

Maurits Tompot. Afbeelding uit zijn boek Kosterlijke Ontdekkingen (2015).

Duizenden kosters zetten zich met hart en ziel in voor ‘hun’ kerk. Wie schuilt er achter deze dienstbare figuur op het kerkelijk erf? Deze zomer vertellen acht kosters over hun vak. Vandaag: Maurits Tompot (63), koster van de Sint-Jan in Gouda (Protestantse Kerk in Nederland).

Koster Maurits Tompot maakt zich al zorgen of ik de kerk vinden kon, zegt hij grappend, als ik tien minuten na afgesproken tijd op woensdagavond de langste kerk van Nederland via een zijdeur binnenhijg. Tompot heeft ondertussen nog een drietal Braziliaanse toeristen de gelegenheid gegeven om even de Goudse Sint-Jan te bezichtigen – want dat is de kerk die Tompot onder zijn hoede heeft. Een kerkenraadslid wacht in het portaal om verlate broeders de weg naar de vergaderruimte te wijzen. In de zomer blijft dat werk doorgaan.

Wat vindt u het leukst aan uw werk?
‘Het rondleiden. Door de afbeeldingen in de glas-in-loodramen kan ik het Evangelie verkondigen. In het glas dat Jezus’ geboorte afbeeldt, zie je hem liggen in een voederbak, met aan zijn voetjes korenaren. Hij is gekomen als brood des levens voor ezels als ik, zeg ik dan tegen toeristen.’

Welk kerkglas spreekt u het meest aan?
‘Glas 23. Het lijkt alsof je dertien discipelen ziet afgebeeld. Maar de dertiende persoon is Markus. Hij zorgt voor het water en schenkt de wijn. Zijn dienende functie lijkt op die van mij als koster. Als koster hoor ik bovendien veel lezingen en preken. Zo zit ik dienend aan de voeten van Jezus.’

Het hele interview, verschenen in augustus 2015 in het Nederlands Dagblad, kunt u nalezen op de website van de krant. Het interview is een onderdeel van een serie over kosters en hun kerk.

Comments are closed.