Onderzoek: Ruim 600 Nederlanders voor zending actief in buitenland

Door in Journalistiek op 20 mei 2013
Lijst van uitgezonden Nederlandse zendingswerkers, uitgesplitst per land of regio. Bron RD

Lijst van uitgezonden Nederlandse zendingswerkers, uitgesplitst per land of regio. Bron RD

Vanuit Nederland zijn zo’n 620 zendingswerkers werkzaam in het buitenland, namens 23 zendingsorganisaties. Dat blijkt uit een onderzoek van deze krant.

Voor het onderzoek zijn bijna
dertig organisaties benaderd die in meer of mindere mate hun achterban hebben in protestantse kerken. De meeste daarvan konden en wilden gegevens leveren. Wycliffe Bijbelvertalers, OMF 
(dat voornamelijk in Azië werkt) en de Gereformeerde Zendingsbond binnen de Protestantse Kerk zenden de meeste zendingswerkers uit. Volgens dr. Gert Noort, directeur van de koepelorganisatie Nederlandse Zendingsraad (NZR), geven de aantallen een „redelijk betrouwbaar” beeld 
van zendingswerk in het buitenland. De NZR telde vroeger ook werkers, maar is daarmee jaren geleden gestopt. „Het zendingswerk raakte versnipperd over organisaties die niet altijd openheid van zaken willen geven. We hebben echter wel weer behoefte aan statistische gegevens om trendmatige ontwikkelingen beter te kunnen volgen.”

De cijfers moeten opgevat worden als globale schattingen. Soms bleek het lastig om personen die worden uitgezonden vanuit meerdere organisaties te ‘ontdubbelen’. Sommige organisaties willen geen cijfers bekendmaken. Zendingswerkers kunnen volgens hen in gevaar gebracht worden wanneer getallen van zendingswerkers worden gekoppeld aan een organisatie of een land.

Vooral cijfers over Azië zijn daarom geflatteerd. Directeur Jacob Westland van People International reageert afwijzend op een vraag naar uitgezonden Nederlandse zendingswerkers. „Ik ga de veiligheidsdiensten in Centraal-Azië niet helpen met informatie die zij zouden kunnen gebruiken om de verbreiding van het Evangelie tegen te werken. De Heer kent de zendelingen, dat is genoeg. Mocht u toch iets willen publiceren, vraag dan om gebed voor meer werkers voor de oogst in Centraal-Azië.”

Lees de complete artikelen over Nederlandse zendingswerkers op de website van het Reformatorisch Dagblad, hier en hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *