Wereldwijd is schuurkerk in opmars

Door in Journalistiek op 30 december 2014

Wetenschappers, architecten en geïnteresseerden dachten vrijdag 14 november 2014 na over de betekenis van een kerkgebouw. De bezoekers van het Dutch Bible Belt Network, bijeen in Museum Catharijneconvent in Utrecht, vragen geen bunkerkerken maar open en toegankelijke kerkgebouwen.
In Barneveld zijn de laatste jaren drie grote kerkgebouwen verrezen. Vrijwel naast elkaar zijn de twee kerken De Hoeksteen (2500 zitplaatsen) en de Adullamkerk (1500 zitplaatsen) gebouwd. Verderop is het gebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente (700 zitplaatsen) te vinden.
De eerste twee kerken kregen bij de oplevering in de pers de naam refodomes, in het bezit van een excentriek clubje christenen. Dutch Bible Belt Network wil serieus contact onderhouden met de gereformeerde gezindte voor wetenschappelijk onderzoek naar het leven van reformatorische christenen. Een tweede bijeenkomst van het netwerk ging vrijdag over reformatorische kerkbouw.Op het wetenschappelijke feestje over de gereformeerde gezindte zijn – bijna stereotype voor deze stroming – vrijwel alleen mannen afgekomen. Zij alleen lijken reflectie op de refozuil te waarderen. Een van de weinige vrouwen in het gebouw van Museum Catharijneconvent in Utrecht is Marleen Hengelaar. Ze houdt zich bezig met kunst in de kerk. ‘Ik ben benieuwd hoe dat hier leeft. Ik ken deze wereld niet van binnenuit.’ Het netwerk wordt geleid door de wetenschappers Fred van Lieburg, Anneke Pons, Johan Roeland, Maarten Wisse en John Exalto. Ze zijn allen afkomstig uit de gereformeerde gezindte. Sommigen van hen sloegen andere wegen in. De historici Van Lieburg en Exalto concluderen dat hersteld hervormd Barneveld een klassiek kerkontwerp heeft neergezet met veel middeleeuwse kenmerken. Ze ontdekken boogramen, kerktorens en verspringende muurdelen die lijken op steunberen in oude kerken.
Ds. Leo van der Meij uit de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft daar niets mee. ‘Het neerzetten van een middeleeuwse kerk doet me denken aan een wanhopige poging het oude vast te houden. Laten we liever een modern kerkgebouw plaatsen. Het “gans anders” leven kunnen we op andere vlakken wel praktiseren.’
Architect Henk Middelkoop van Spatia Architecten vertelt dat kerken over de hele wereld, die voor een sober godshuis kiezen, vaak uitkomen bij de vorm van een tent, een schuur of een doos. ‘De schuurkerk van hersteld hervormd Barneveld kan ik daarom plaatsen. Wereldwijd is de schuurkerk in opmars. Maar de twee andere refodomes combineren bouwstijlen zonder een goed doordacht idee. Ik vind het bijzonder dat het sobere schuurkerkmodel niet breder wordt nagevolgd.’

Lees het gehele artikel op de website van het Nederlands Dagblad.

Up ↑

Comments are closed.