Pasen in literaire titels: drie stapeldichten

Door in Literatuur op 22 april 2019

Stapeldichten of stapelgedichten, zo heten ze. Boeken worden op elkaar gestapeld. De rugtitels van de boeken vormen dan een gedicht.

Bij een recent college jeugdliteratuur aan Driestar Hogeschool kwamen we op deze werkvorm. Leerlingen kunnen op een speelse vorm kennismaken met gedichten en met creatief omgaan met taal. Ze kunnen onder woorden brengen van wat er vanbinnen leeft.

De stapeldichten op deze pagina gaan over Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. Het is wel even oefenen om creativiteit ruimte te geven. Niet alleen voor het creatieve proces is tijd nodig, maar ook is het ietwat spannend om gevoelens onder woorden te brengen voor anderen dan de naaste omgeving.

Ik ben bovendien gewend om het christelijk geloof te formuleren in de woorden die de Bijbel aanreikt. Dat kan ook al spannend genoeg zijn, omdat de Bijbel niet alleen troost als het leven van alledag tegenvalt, maar ook aanwijzingen geeft om het leven over een andere boeg te gooien. Toch is het mogelijk om te schuilen achter de woorden, als woorden die formeel gezag hebben maar die je je nog niet eigen hebt gemaakt.

Goed, met de beschikbare titels uit de boekenkast ontkom je er niet aan om zelf het lijden en de opstanding te verwerken in andere woorden. Hieronder is het resultaat te vinden.

Goede Vrijdag
Stille Zaterdag
Pasen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *